A kutatás legfőbb célja A klímaváltozás egyre inkább hatással van a kertészeti termesztés gyakorlatára, többek között egyes növények különösen érzékenyen reagálnak a környezeti feltételek változásaira. A veteménybab termesztése például - a közelmúlt tapasztalatai alapján - egyre bizonytalanabb, ezért szükségessé vált alternatív pillangós (hüvelyes) fajok és fajták termesztésbe vonása, melyeknek magasabb a termésbiztonsága a megváltozott körülmények között. A hüvelyesek termesztése azért is fontos, mert ezek a növények képesek a biológiai nitrogénkötésre, ezzel segítve az ökológiai gazdálkodás fenntartható szemléletű nitrogén-utánpótlását. Az (EU) 2018/848 rendelete kifejezetten előírja a pillangósok termesztését a termesztő berendezésekben, illetve szántóföldi vagy kertészeti vetésforgóban is, zöldtrágyázással, kettős termesztéssel, takarónövények használatával. Az alternatív pillangós növények termesztése szélesíti az élelmiszergazdaság termékkínálatát, és a fogyasztók számára is egészséges, változatos növényi fehérjeforrást kínál. Az ÖMKi-ben célunk, hogy a gazdálkodókkal közösen ezen alternatív és kevéssé ismert pillangós növények termesztéstechnológiáját jobban megismerjük, az egyes problémákra a termesztési gyakorlatba bevezethető megoldásokat találjunk. A gasztronómiai tesztelések keretébenséfek segítségével vizsgáljuk ezen kevéssé ismert növények konyhai felhasználási lehetőségeit, és ötletes, újszerű receptekkel szolgálunk. Pillangós növények termesztéstechnológiai vizsgálata ökológiai kertészeti termelésben
Három termesztési évben (2024-2026) 8-9 pillangós faj termesztéstechnológiai vizsgálatát végezzük on-farm kutatási rendszerben, 11 együttműködő ökológiai gazdálkodóval az ország több termesztőkörzetében. A legtöbb esetben fajtákat tesztelünk (pl. cukorborsó, lóbab, étkezési szója), de vizsgálunk levéltetű elleni védekezési módszereket, köztes vetést (lóbab) és különböző vetési időpontokat (cukorborsó, lóbab), továbbá kevéssé ismert fajok technológiájával is ismerkedünk (pl. szegletes lednek). A kutatásokat az Agri Kulti munkatársaival együtt végezzük. Az Agri Kulti a termesztési kísérletekben szereplő fajok és fajták terméseiből recepteket fejleszt a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjeivel közösen, illetve a fogyasztók körében is teszteli a terményeket a Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködésben. A konyhai és fogyasztói teszteket a DIVINFOOD projekt finanszírozza.Tevékenységek
Várható eredmények