Gabonákat érintő kutatásainkról közérthetően
Gabona mustra – második felvonás
Nyáron már beavattunk titeket a táblákon zajló növénykortani elemzés néhány részletébe. Az állomány-felvételezés során a különféle kalász betegségek megjelenésén túl vizsgáltuk például a növények álló- és gyomelnyomó képességét, fejlődési ütemét is. Erről bővebben itt olvashattok.
Gabonaszemeket érintő kortani elemzés
Hertelendy Péter növényorvos kollégánk ezúttal a betakarítást követő, gabonaszemeket érintő kortani elemzést végezte el. Elsőként az on-farm kutatásaink keretében termesztett őszibúza vetőmag termése került górcső alá. A vizsgálat célja a terepi eredmények után még tovább szűkíteni a kört, és kiválasztani a kalászbetegségeknek leginkább ellenálló fajtákat. A vizsgálatok során két említésre méltó megállapítás is született.
Az egyik, hogy bár nyáron a táblákon jelentős fuzárium fertőzöttség volt látható a kalászokon, ehhez az állapothoz képest a vizsgált gabonaszemeken sokkal kevésbé volt tetten érhető a fertőzés. Ennek két lehetséges oka van. Az egyik, hogy a csapadékos tavaszi időt követő aszályos időjárás megakadályozta a kórokozó behatolását a kalászok felületéről a magok belsejébe, a másik, hogy a kombájnon beállított erős szelelésnek köszönhetően az egészséges szemeknél könnyebb, fuzáriumos szemek kifújódtak. Bár ez utóbbi megoldás jelentős mennyiségi veszteséget okozhat a termelőnek, a fuzárium emberi szervezetre gyakorolt egészségügyi kockázata miatt a minőség itt mindenekelőtt szempont.
A második érdekesség abból ered, hogy Péter most olyan mintákat is megvizsgált, amiket vetés előtt ecetes csávázással kezeltek a kőüszög fertőzés ellen. A kezelés hatékonynak bizonyult, mivel ezekben a mintákban kevesebb volt a kőüszöggel fertőzött szemek száma, a kontroll mintákhoz képest.
Gabonák raktározási körülményei
Bár a betakarított gabonánk egészségét a táblán keletkezett fertőzések mértéke is befolyásolja, nagyon fontos az is, hogy miként tároljuk a terményt. Egy piszkos, nem megfelelően takarított raktárban, vagy éppen nedves termény tárolásával csak fokozzuk a kórokozók és kártevők megjelenésének kockázatát, beleértve a penészgombák által termelt mikotoxinok szintjének emelkedését is. Hertelendy Péter egy későbbi videóban részletesen beszámol majd a raktározási körülmények fontosságáról. Addig is kövessétek figyelemmel oldalunkat!