Támogatás: Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram, Európai Unió
Koordinátor: Centro Nacional de Tecnologia y Seguridad Alimentaria (Spanyolország)
Időtartam: 2020. október - 2024. április
A fenntartható és hatékony ellátási láncok megteremtése ma már elképzelhetetlen a résztvevő szereplők aktív bevonása nélkül.
A CO-FRESH projekt összefogja a mezőgazdasági ellátási láncok fő szereplőit, akik szoros együttműködésben, kiaknázva a modern technológiák és a tudomány lehetőségeit, újraformálják a mezőgazdasági-élelmiszeripari ellátási láncok rendszerét.
A projekt alapelve a rendszerszintű megközelítés, és a fenntartható gyakorlatok alkalmazása, a technológiai, társadalmi, szervezeti, vezetőségi és intézményi innovációk együttes bevonása révén.
A mezőgazdasági értékláncoknak nem csak hatékonynak, hanem fenntarthatónak és méltányosnak is kell lenniük, hogy hosszú távon ki tudják elégíteni mind a termelői mind pedig a fogyasztói igényeket. A Co-Fresh projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának keretében a projekt három hazai partnere, a Pilze-Nagy Kft., a Kislépték Egyesület és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a gomba termesztéstechnológiában a körforgás megvalósítását, a csomagolási hulladékok csökkentését, és a fogyasztói preferenciákat vizsgálja a laskagomba értékláncban.
A CO-FRESH célja a fenntartható innovatív ellátási láncok modelljeinek és gyakorlatainak azonosítása és megvalósítása 7 esettanulmány segítségével. A konzorcium tíz különböző ország agrár-élelmiszeripari ellátási lánc kulcsszereplőit tömöríti: Agrár-élelmiszeripari vállalatok és szereplők (mezőgazdasági termelők, élelmiszer előállítók, szövetkezetek, fogyasztók); Szakértők technológiai (ideértve a digitális) és társadalmi, szervezeti valamint intézményi oldalról; Szakértők a környezeti, gazdasági és fenntarthatósági kérdések területérőlA CO-FRESH célja, hogy: